Muren Schilderen

Je wilt graag eerst zelf proberen om muren schilderen voor elkaar te krijgen. Goedzo! Dat is de juiste instelling. Het zelf schilderen van je muren in je woning is een leuke ervaring.

Tenminste met de juiste schildertips. Anders zal de ervaring muren schilderen in de boeken komen te staan als horror ervaring. Denk aan lelijke zichtbare banen of loshangende verfvellen.

Geen paniek! Want ik ga je verschillende schildertips geven over hoe je het beste je muren kan schilderen. Mocht je het schilderen van je muren toch willen uitbesteden, zal ik je de link geven naar mijn verschillende spuitwerk/schilder diensten.

Kies voor latex spuiten ipv schilderen

Voordat ik je tips ga geven over muren schilderen, wil ik het één en ander vertellen over latex spuiten. Ben je redelijk handig? En heb je snel door hoe machines werken? Kies dan ipv muren schilderen voor latex spuiten.

Latex spuiten is namelijk veel mooier dan banen rollen en je kan sneller klaar zijn. Het afplakken neemt vaak de meeste tijd in beslag. Een compleet huis kan vaak al in 3 uur helemaal afgespoten worden.

Bij de plaatselijke bouwmarkt kun je vaak wel een latex spuit huren. Of kijk even op de bekende handelsites. Laat je wel goed informeren over de spuit, want je bent aan het werken met druk.

graco st max 595 pc pro latex spuitmachine

Nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwebouwwoning gekocht en zij de muren nooit geschilderd? Zorg er dan eerst voor dat er een voorstrijklaag wordt aangebracht. Voorstrijk zorgt ervoor dat de zuigkracht minder wordt en de 2e laag latex mooi op de muur uithard.

Kit daarnaast ook alle hoeken en naden met een goede kwaliteit kit. Dit omdat nieuwbouwwoningen de eerste 5 jaar nog veel werken. Door een goede kit te gebruiken voorkom je scheuren. Een goede kit die wij aanraden is de Progold noncrack kit. Dure kit, maar zeker de moeite om te gebruiken!

Muren schilderen voor beginners

Hier komt een stappenplan voor het schilderen. Lees de stappen goed en ga er tegenaan!

Stap 1 – Zorg dat je alle materialen en gereedschappen hebt.

Voordat je kunt beginnen met muren schilderen is het belangrijk dat je eerst alles in huis hebt. Ga naar de plaatselijke verfboer en haal de volgende materialen/gereedschappen: Latex, rechthoekige verfbak, rolstok, kleine rolhouder(10 cm), grote rolhouder(15cm), rollers, verzetketel en een kwast.

Latex

Wanneer je de budget hebt kies dan voor kwaliteit latex. Goedkope latex is vaak rommel en kan je later problemen opleveren. Daarnaast is een wat duurdere latexverf ook beter dekkend. Zo hoef je niet vaak te witten.

Een goede latexverf die ik je kan aanraden is de latexverf van Sigma. Sigma Sigmatex Superlatex.

Sigma Superlatex Matt

Heb je niet veel geld om te besteden kies dan voor Histor. Histor Monodek om precies te zijn.

Stap 2 – Voorbereidende werkzaamheden.

Voordat je kan beginnen met muren schilderen is het belangrijk dat je al het voorbereidende werk doet. Dek de vloer netjes af met folie of dekens. Haal de stopcontacten van de muur en als je een lamp hebt hangen, haal deze dan ook eraf.

Stap 3 – Hoeken schilderen.

Voordat je de grote banen kan rollen is het de bedoeling dat je eerst alle hoeken schildert. Niet andersom of eerst een meter de hoeken en dan een aantal meter de grote banen. Altijd alles één voor één schilderen. Doe je dit wel dan zal je niet snel het gewenste resultaat bereiken. Omdat je dan zichtbare banen te zien krijgt aan het einde.

Doe ongeveer 5 cm aan latex in de verzetketel en ga met een kast de hoeken langs. Je kwast zeg maar 1 meter en daarna rol je met de kleine roller een baan in de hoek. Ga je het plafond ook schilderen? Breng dan ook een baan aan op het plafond.

In je linkerhand houd je dus het hendeltje vast van de verzetketel, je kwast of je kleine roller. Met de kwast en kleine roller wissel je elke keer mee. In het begin zal dit even wennen zijn, maar al snel zal je het onder de knie hebben en een hoop tijd besparen.

Stap 4 – Grote banen schilderen.

Zodra je alle hoeken hebt geschilderd kan je de muren schilderen met de grote roller. Start in de linkerhoek en zet halverwege een oude baan een nieuwe baan. Rol de baan goed uit en doe dit tot het einde van de muur. Schilder je ook het plafond? Start dan eerst met het schilderen van het plafond en daarna met muren schilderen.

Rollers

Zorg ervoor dat je rollers echt van goede kwaliteit haalt! Je wilt namelijk niet dat als je bezig bent met rollen er allemaal haren van de roller op de muur komen. Door dus een goede roller van goede kwaliteit te kopen zorg je ervoor dat je dit voorkomt.

Kosten Schilderwerk

Laat je toch alles schilderen door een schilder dan moet je rekening houden met ongeveer 15 euro per vierkante meter. Kies je voor latex spuitwerk, dan kan de prijs per vierkante meter gebracht worden naar 10 euro per vierkante meter.

De reden dat traditioneel witten duurder is dan latex spuitwerk, heeft te maken met de snelheid. Alles rollen gaat nou eenmaal langzamer dan alles spuiten.

Wij bieden zelf 2 pakketten aan. Kies je voor spuitpakket 1 dan doen wij alles. Afplakken, stopcontacten demonteren, kitten en latex spuiten. Wanneer je kiest voor pakket 2 kun je nog goedkoper uitzijn. Dit omdat je bij pakket 2 zelf al het voorbereidende werk doet. Je plakt dus zelf niet te spuiten delen af, je demonteert zelf alle schakelaars en je kit zelf de naden en hoeken.

Klik op deze link voor meer informatie over de kosten.

Scroll naar boven