Airless Verfspuit

Bent u handig en zit u erover na te denken om zelf uw woonkamer of bedrijfspand te spuiten met een airless verfspuit? Goed nieuws. In dit artikel ga ik verschillende tips geven over een airless verfspuit.

Op welke dingen u het beste kunt letten, de verschillen tussen een goedkope en een duurdere airless verfspuit en nog veel meer.

Via deze link lees je meer over spuitwerk.

Wat is een Airless Verfspuit

Een airless verfspuit is een spuit waarmee zonder lucht gespoten kan worden. De muurverf word met een hoge druk door de slang en pistooltip geperst. Door de hoge druk en het kleine gaatje van de tip wordt de verf geneveld. Deze nevel zorgt ervoor dat de mogelijkheid er is om strakke banen latex te spuiten.

De reden dat een airless verfspuit vaak gebruikt wordt, is omdat latex spuiten erg snel gaat. Dagenlang banen rollen is dus absoluut niet meer nodig wanneer er gebruik wordt gemaakt van een airless verfspuit.

Verfspuit kopen of huren

Zodra u van plan bent om een airless spuit 1 keer in de zoveel tijd te gebruiken huur er dan 1 bij de lokale bouwmarkt. Het is dan namelijk zonde om er 1 te kopen.

Wanneer u regelmatig van plan bent om een airless verfspuit te gaan gebruiken, is het wel slim om er 1 te kopen. Zelf spuit ik met een airless verfspuit van Graco.

Gebruikte spuitmachine:

Op de bekende tweedehands verkoopwebsites staan diverse spuitmachines. Deze machines worden voor een fractie van de nieuwprijs aangeboden. Ideaal dus als u niet teveel geld wilt spenderen.

Graco

Toen ik zelf startte met latex spuiten wilde ik het meteen goed aanpakken. Ik besloot dus om direct als latex spuiter te beginnen met een professionele airless verfspuit van Graco. Graco is trouwens de marktleider op het gebied van airless spuitapparatuur en ander apparatuur.

Omdat ik in het begin nog niet zoveel latex spuitwerk had, besloot ik om eerst in een goedkopere kleine airless verfspuit van Graco te investeren. De Graco GX 21. Dit is een betaalbare airless verfspuit en goed te gebruiken voor kleine projecten zoals woonkamers of kleine slaapkamers.

Op een gegeven moment kreeg ik het steeds drukker en moest er geinvesteerd worden in een duurdere airless verfspuit met meer vermogen. Ik heb toen besloten om te investeren in een Graco St Max 2 Pc Pro Hi Boy.

graco st max 595 pc pro latex spuitmachine

Er zijn ook diverse andere goede spuiten beschikbaar. Spuiten zoals Wagner, Titan, Airlessco etc. Zelf ben ik erg tevreden over Graco en zal dan ook niet snel overstappen naar een ander merk.

Verschillen

De verschillen in de verfspuiten zit hem in opbrengst/vermogen. Hoe meer opbrengst de spuit kan opleveren hoe mooier het latex spuitwerk zal worden. Een spuit van 1000 euro geeft minder resultaat dan een spuit van 4000 euro.

Maar het grote verschil is bij erge grote projecten te zien. Gaat u dus een woonkamer of klein kamertje spuiten, dan is een kleine latexspuit voldoende. Kiest u ervoor om heel de woning in 1 keer te spuiten, kies van voor een latexspuit met minimaal een opbrengst van 2,6 liter per minuut.

Starten met latex spuiten:

Stap 1 – Rol de slang uit en zet de aanzuigstang in de verfemmer.

Zorg eerst dat de slang van de spuitmachine helemaal uitgerold is. Zet daarna de aanzuigstang in de emmer.

Stap 2 – Prime.

Zorg dat de verf eerst door de machine gepompt word. Dit kun je doen door de machine eerst op stand prime te zetten. Nadat de verf uit de slang komt naast de aanzuigstang, kan de stand omgedraaid worden.

Stap 3 – Voer de druk op.

Wanneer u besluit om muurverf te spuiten moet de druk naar 180 bar gebracht worden. Als de emmer bijna leeg is zal de machine geen verf meer aanzuigen. Zet de aanzuigstang dan weer in een nieuwe emmer. Voer stap 2 en daarna 3 uit en er kan weer gespoten worden.

Stap 4 – Ga veilig te werk!

Wanneer u de tips vervangt of schoonwilt maken, zet de pistool dan altijd op slot! Hou ook nooit uw hand voor de spuitpistool als u gaat spuiten!

Stap 5 – Schoonmaken.

Zodra u helemaal klaar bent met latex spuiten en u een ervaring rijker bent als latex spuiter, is het belangrijk om de spuitmachine goed schoon te maken. Zet de aanzuigstang in een emmer met water en druk eerst prime. Schakel daarna de stand op spuiten en breng de druk op naar 20 bar en spuit de slang schoon van binnen met water.

Wat ik altijd doe is een emmer een klein beetje met water vullen. Dan de spuitpistool klein beetje onderwater houden en dan leegspuiten. Zodra u dit een aantal keer herhaalt hebt en geen verf meer door de slang meekomt met het water, is de slang schoon.

Nu is het bedoeling dat de filters schoon worden gemaakt. Haal de filter uit de pomp en de spuitpistool. Maak deze goed schoon met water en doe ze weer terug.

Spuitwerk Uitbesteden

Wilt u liever dat het latex spuiten door een professional goed gebeurt? Klik dan op deze link hieronder voor meer informatie over ons spuitwerk:

=> Klik hier voor onze spuitwerk diensten.

Scroll naar boven