Muren Sauzen? Deze tips kunnen strepen en zichtbare banen voorkomen

Je wilt de muren sauzen van je woning, maar weet niet waar je moet beginnen. Goed nieuws! In dit artikel ga ik je namelijk vertellen hoe je het beste te werk kunt gaan. Daarnaast geef ik je verschillende tips en trucks om een zo’n mooi eindresultaat te krijgen.

Tevens onthul ik de voordelen van latex spuiten, wat het mooiste resultaat geeft en wat de kosten zijn. Zijn je muren pas gestuct? Ook daar heb ik de ideale oplossing voor om een mooie gesausde muur te krijgen!

Wat is het sauzen van een muur?

Met sauzen bedoeld de schilder het witten van de muur met de roller en kwast. Muren verven, muren witten, muren sauzen, het is allemaal hetzelfde.

Geen strepen en banen krijgen met sauzen. Om een zo’n mooi mogelijk resultaat te krijgen zonder aan het einde zichtbare banen/strepen te zien, is het slim om op de juiste manier aan de slag te gaan. Regelmatig heb ik een muur voor iemand anders over moeten doen. Eigenlijk best zonde om een schilder te moeten in schakelen voor 1 muur, want het is eigenlijk best kinderspel.

Juiste werkwijze sauzen. Stel je wilt 1 wand in de woonkamer opnieuw sauzen of een kleurtje geven. Wat je dan doet is eerst de hoeken met de kwast schilderen en daarna met de kleine roller eroverheen het verf uit rollen. Zo ga je heel de wand af tot dat je alle hoeken hebt geschilderd.

Daarna pak je de grote roller met latexverf en zet je in het midden links van de hoek je eerste baan. Van boven naar beneden strijk je het verf uit. Als je merkt dat de latexverf op de roller bijna op is doop je de roller weer in de bak met latexverf en strijk je halfverwege in het midden over de oude baan de latexverf uit. Weer van boven naar beneden. Dit doe je totdat je het einde van de wand hebt gesausd.

Door op deze manier te werken, zorg je ervoor dat er geen zichtbare banen na het sauzen te zien zijn. Ik heb weleens gehoord dat sommige mensen elke keer een meter voor meter sauzen. Dus eerst 1 of 2 meter de hoeken en daarna 1 of 2 meter grote banen rollen. Dit werkt niet. Altijd eerst de hoeken en daarna met de grote roller het sauzen afmaken.

Stucwerk sauzen

Wanneer de stukadoor de wanden en eventueel ook de plafonds van je woning heeft gestuct, is er een andere werkwijze nodig. Je kunt niet meteen beginnen met muren sauzen! Eerst dien je namelijk een voorstrijklaag aan te brengen. Door eerst te voorstrijken zorg je dat de zuigkracht in de wand minder wordt. Na het voorstrijken kun je de muren sauzen en zal je merken dat de latex mooi op de wanden vloeit.

Tip! Voordat je gaat voorstrijken, check dan eerst de wanden en plafonds als deze ook gestuct zijn of ze wel goed glad zijn. Zijn er op sommige plekken nog gipsrestjes te voelen, schuur deze dan weg met een zachte korrel schuurpapier. Bijvoorbeeld korrel P220.

Kitten

Wij kitten altijd de hoeken en naden om een nog mooier eind effect te krijgen. Ik raad je aan om dit na het voorstrijken ook te doen. Of als je muren al een keer gesausd zijn, dan de muren te kitten. Kies altijd een professionele elatische kit, om scheuren te voorkomen in de kit.

Kies voor spuitwerk

Wil je echt het mooiste effect op je wanden en plafonds? Vergeet dan muren sauzen. Latex spuiten is veel mooier! Daarnaast ben je ook nog eens sneller klaar met het schilderen van je woning. Wij kunnen eventueel je woning spuiten. Wist je dat het spuiten van je woning tot wel 40% goedkoper is dan schilderen?

Verfspuit huren

In de plaatselijke bouwmarkt kun je vaak een verfspuit huren. Vaak kost het niet meer dan 50 euro voor 1 dag. Meer dagen heb je niet nodig, want zoals ik al zei gaat het latex spuiten echt snel. Het afplakken neemt de meeste tijd in beslag, maar dat kun je ook een dag voordat je eventueel gaat spuiten doen. Dek wel alles goed af om aan het einde te voorkomen dat je een hoop moet schoon boenen.

Latex spuiter inhuren ipv muren sauzen

Muren sauzen? Wij doen het alleen nog als het spuiten van latex echt niet anders kan. Voor het spuiten van latex gebruiken wij professionele apparatuur. Tevens gebruiken we ook altijd een goed reinigbare latexverf van schrobklasse 1.

=> Klik op deze link om meer te lezen over onze spuitwerkzaamheden.

Scroll naar boven