Stucwerk spuiten of laten schilderen?

Wie bezig is met het bouwen of verbouwen van een woning, ontkomt er vaak niet aan om ook aan het schilderwerk te denken. Wanden of plafonds die gestuct worden zijn daarna klaar om te voorzien van een mooie laag verf. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Je kunt kiezen voor het schilderen van het stucwerk, of het spuiten van alle gestucte wanden en plafonds.

Bovendien heb je de keuze om het zelf te doen of het uit te besteden aan een vakman. Genoeg keuzes dus die je moet maken als je graag een mooie laag verf op je stucwerk wil hebben. Wij vertellen je graag meer over de verschillen tussen stucwerk spuiten en stucwerk schilderen, zodat jij kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

Stucwerk schilderen

Stucwerk schilderen is wellicht de meest bekende manier. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een schilder. Bij schilderen wordt gebruik gemaakt van de roller en de kwast. Met een roller worden de grote oppervlaktes geschilderd, en met een kwast worden vervolgens de hoeken en randen netjes afgewerkt. Toch is deze manier niet altijd de beste keuze.

Schilderen met roller en kwast is namelijk heel nauwkeurig werk. Het kan gebeuren dat je, nadat de verf is opgedroogd, strepen of banen ziet lopen. Daarnaast is het met een kwast ook moeilijk om op sommige plekken te komen, zoals hoekjes en smalle ruimtes. Bovendien kan schilderen een zeer tijdrovende klus zijn. Veel tijd die je liever in andere dingen stopt, zeker wanneer je in je nieuwe woning nog heel veel moet doen.

Stucwerk spuiten mooier

Het is niet voor niets dat er vandaag de dag steeds meer gebruikt wordt gemaakt van een verfspuiter. Een verfspuiter kan jouw stucwerk spuiten en dit geeft je een prachtig resultaat. Het grote voordeel van stucwerk spuiten is namelijk dat je achteraf geen banen of strepen ziet lopen.

Dit komt door het gebruik van een airless verfspuit, een machine die de verf onder hoge druk zeer netjes verdeeld over de hele oppervlakte. Dit geldt ook voor de hoeken en bochten. Dit zijn plekken waar een traditionele schilder vaak niet makkelijk bij kan, maar met een airless verfspuit is dat geen probleem. Stucwerk spuiten is voor liefhebbers van mooie en strakke wanden dan ook vaak interessanter dan schilderen.

Stucwerk schuren

Voordat een vakman aan de slag kan met het stucwerk spuiten, is het van belang om te kijken of de wand glad is. Een muur die net gestuct is kan namelijk nog vol oneffenheden zitten. Dit is op het eerste gezicht niet goed te zien, maar zodra het voorzien wordt van een mooie laag verf kunnen deze oneffenheden benadrukt worden, waardoor je een slordige uitstraling op je wand krijgt. Een vakman zal dan ook samen met jou bepalen of de muur glad genoeg is, en eventueel adviseren om het stucwerk voorafgaand aan het spuiten nog op te schuren.

Kosten stucwerk spuiten

Om het beste resultaat te krijgen is het aan te raden om deze klus uit te besteden. Het spuiten van stucwerk gebeurt namelijk met hele hoogwaardige materialen en je hebt iemand nodig die goed met deze spullen kan omgaan, zoals de airless verfspuit. De kosten voor stucwerk spuiten zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je laat spuiten. Per vierkante meter betaal je een tarief van ongeveer 7 tot 9 euro per vierkante meter. Dit is de all inclusive prijs, dus de vakman zal de hele ruimte afplakken, spuiten en achteraf netjes opruimen.

Als je wil besparen op deze kosten, kun je met de verfspuiter overleggen dat je bijvoorbeeld zelf de hele ruimte afplakt, of dat je kiest voor het spuiten in één kleur, zoals wit. Deze kosten liggen vaak lager dan het laten schilderen van je stucwerk, omdat een verfspuiter veel minder tijd nodig heeft om grote ruimtes van verf te voorzien, ten opzichte van een traditionele schilder.

Stucwerk nieuwbouw

In Nederland worden er tegenwoordig veel nieuwe huizen opgeleverd. De woonwijken worden in rap tempo opgeleverd. Ben jij één van de gelukkige eigenaren van een nieuwbouwwoning, dan zal stucwerk spuiten ook hoog op jouw lijst staan van dingen die je nog moet doen. In een nieuwbouwwoning is het dan ook ideaal om een verfspuiter in te huren om jouw stucwerk te laten spuiten. Zo kun jij je focussen op andere belangrijke dingen in je nieuwe huis, en ben je er zeker van dat je een prachtige laag verf op je stucwerk krijgt.

Hoogwaardig materiaal

De vakman die je inhuurt voor het stucwerk spuiten, werkt uitsluitend met hoogwaardig materiaal. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met een Graco spuitmachine. Dit professionele apparaat wordt door veel vakmensen aangeraden en zorgt voor een verbluffend eindresultaat. Een professionele verfspuiter kan jouw stucwerk prachtig spuiten met deze apparaten omdat hij jarenlange ervaring heeft met het werken met dit soort apparatuur.

Naast deze apparatuur is ook de keuze voor een bepaald type verf erg belangrijk. Zo werkt een vakman vaak met Sigma schrobklasse 1. Dit type verf is goed reinigbaar, bovendien vlekbestendig en een veel gebruikte verf bij het spuiten van stucwerk.
Koffievlekken of etensresten zijn zeer gemakkelijk te verwijderen van deze verf. Doordat de verf ook zeer slijtvast is, kun je jarenlang genieten van deze laag verf aan de wand.

Hoeken kitten met kwaliteit kit

Om de klus helemaal af te maken, zorgt de verfspuiter uiteraard voor een mooie afwerking. Dat betekend ook dat alle hoeken afgekit worden met hoge kwaliteit kit, zodat je geen lelijke hoekjes ziet. Zo heb je zelf geen omkijken naar de afwerking en weet je zeker dat alles goed afgewerkt wordt. Twijfel je dus wat je moet doen met het stucwerk in je woning, spuiten of schilderen?

Wij raden aan om het te laten spuiten. Het levert je een verbluffend mooi eindresultaat op, een vakman neemt al het werk voor je uit handen en het is bovendien voordeliger dan wanneer je alles laat schilderen. Wil je er meer over weten, vraag dan vrijblijvend advies aan om te kijken hoe je jouw stucwerk netjes kunt laten verven.

Klik op deze link om de prijzen te bekijken.

Scroll naar boven